by Plamnito

by Plamnito

Търсене в този блог

сряда, 27 август 2014 г.

китайски порцелан

Получателката на тази кутийка дори не предполагаше какво се крие вътре и изощо нямаше представа, че слага началото на мое ново занимание - чаши.
И тъй като бях убедена, че очаква цвете, реших да не я разочаровам.

четвъртък, 21 август 2014 г.

перлена сватба

С много голямо въодушевление и респект се заех с поръчката, да изработя колаж от снимки като подарък за Перлената сватба на родителите на моята приятелка - заради емоцията от дългият житейски път, който са извървяли заедно и прекрасните деца, които са отгледали и продължават да подкрепят! За мен беше чест, че ми се довериха, въпреки че до сега не съм правила такъв проект! С много цветя в любимите цветове оранжев и жълт, и перли - нали е перлена сватба! Най-голямото вълнение беше, че ще работя със снимки, което ще ми даде възможност да завърша цялостно проекта!
Всичко започна с уговорката да направя един колаж 30/30 см с около 10 снимки, които в момента в който пристигнаха при мен се оказа, че са над 40 и съвсем скорострелно се завъртя идеята за албум от 6 листа, според тематичното разделение на снимките. Имаше изискване колажа да стои закачен на стената. И междувременно снимките продължаваха да с е увеличават като бройка, което от една страна промени още веднъж формата и същевременно ме обвърза емоционално със семейството!
В крайна сметка реших вариант между албум и пано, който да може да се пренася без проблем и да се прибира без да заема много място.
Няма начин да не е сгъвка! Но понеже ще има обем е необходима гъвкавост, а за мен решението беше панделка.
Разбира се, че такова огромно нещо е трудно за снимане, но ако някой се навие да си пожелае такъв спомен бих се навила отново да го направя, заради достойнството на тези хора и респекта ми към тях!
Междувременно покрай всичките 55 снимки се намърдаха 32 ръчно изработени с дистрес цветя и 80 листа, и много ъгълчета за снимки "Като старият в албум на мама и тати!".
Аз вярвам в истинската любов, единството на семейството и всеотдайността в отглеждането и възпитанието на децата, и внуците! Пожелавам на всеки, ако не достигне такава годишнина, поне да достигне това щастие и задоволство!

понеделник, 18 август 2014 г.

кубчета-картичка - 2

Днес ще Ви представя темата, която написах за Лятна Картичкофурийска Академия Тема 8 - Кубчета-картичка, която е част от представянето ми в Картичкофурии представя...
Честно да си кажа, когато за пръв път видях тази картичка BLOCKS-CARD през март си помислих: "Това е сложно, не е за мен!" Но нали съм упорита и не се предавам лесно, извадих дъската и започнах да чертая, меря, режа... А тук трябва много точен чертеж! Но ефекта е страхотен, защото ни връща в детството и старата кутия с дървени кубчета!
Днес ми беше два пъти по-лесно, дори направих две картички - за момиченце и за момченце!И ще Ви напиша урок, за да си направите и Вие!
Започваме с картоните: необходим Ви е 33/12 см твърд картон, диз. хартии за декорация, печати, мастила, цветенца, копченца.
Когато правих картичката за първи път начертах на картона мрежа от 4/4 см квадрати, за да се ориентирам по-лесно в срязванията и сгъвките. Моят съвет е и Вие да го направите, а после може да се изтрие с гума.
Това е чертежа на картичката, като белите линии са за срязване, а черните за прегъване. Снимала съм едновременно изработването на двете картички.
След това изрязвам и биговам черните линии за прегъване и се получава ето това:
Не се обърквайте от допълнителните биговки, които направих за да очертая кубчетата. След прегъване се получава ето това:
Приготвила съм си квадратчета 3,5/3,5 см за декорация, съответно за момче и за момиче и си ги подреждам и залепям, колкото по-шарено толкова по-добре.
Залепям онзи 33-ти сантиметър за началото на сгъвката и се получава това - две купчинки кубчета.
За финал се заиграх с новият ми печат-мъфини, който ми подари моята приятелка Аджела, заедно с още много красоти, за което съм й много благодарна. И ето две картички за детски празник!

неделя, 17 август 2014 г.

първи малки тайни

Да се разболееш от ангина, да си останеш вкъщи и да не можеш да спиш. Няма по-неприятна ситуация!
Остава да отворя шкафа с картоните и да продължа серията двойни проекти. В главата ми са се завъртяли едни кубчета и албумчета само за близнаци.
Тази публикация е за две малки госпожици, които утре ще навършат 13 години! На тази възраст всичко е ново и интересно, и се учим на дискретност и искреност! Затова реших да направя малки тефтерчета за първите малки тайни на момичетата! Сгъвки -разбира се!
Това е и възможност да покажа урокът, който обещах на Bejko.
И така:
Съвсем обикновен бял картон. Изрязвам ленти с широчина 10 см. Дължината е по Ваш избор и винаги може да бъде добавена чрез снадка. Биговам на 7 см, за да се получат странички с размер 7/10 см и прегъвам на акордеон, като двете крайни странички трябва да сочат нагоре.
Дизайнерски картон в желан десен, с размер 26/15,5 см и биговам според чертежа: Средната част от 1 см е за гръбначе на тефтерчето, така че трябва да я съобразите с броя и дебелината на сгъвките, които слагате с него.
Прегъвам и ето, готовата корица с две джобчета! Тук джобчетата е добре да са достатъчно дълбоки, защото спомагат за сглобяването на тефтерчето и от тях зависи колко стабилно ще е то.
В джобчетата пъхаме крайните странички и тефтерчето е готово! Бързо и без лепене! Това позволява да се добавят още странички или да се смени изцяло вътрешността, а изписаните странички да съхраните по свой си начин!
Декорирате според повода и настроението.

събота, 16 август 2014 г.

Картичкофурии представя ... Пламена Панайотова/Plamnito

Днес ще Ви споделя представянето ми в блога на Картичкофуриите.
1. Представете се и разкажете нещо за себе си ?
Здравейте, аз съм Пламена Панайотова - Plamnito, на 38г. и живея в Русе.
Най-много обичам да съм заобиколена от любимите си хора и приятелите. Контактна и общителна съм. По принцип съм артистична натура, но понеже хората около нас се нагледаха ежедневно на циркове и театри, реших да сменя амплоато си и започнах да се занимавам с ръчна изработка на картички. За да си създам малък свят, в който да имам своето уединение, но уви… всички съвсем смело се нанесоха и там, и вземат главна ръководна роля в творческият ми процес. Но на мен и така ми е добре, защото така се вдъхновявам все повече – от искреността, чистотата и щастието на приятелите ми. Но най-голямото ми вдъхновение е Голямата ми Любов!
Обичам да плета на една и две куки, и да шия гоблени, работя като шивачка и тези увлечения много ми помагат в картичкоправенето. Пробвала съм почти всички техники: квилинг, скрапбук, дистрес, пергамано, изонит, ирис и tea-bag folding, декупаж, цветя от креп хартия и в крайна сметка правя, това което ми харесва и е във възможностите ми, и което си пожелае получателят.
2. Какъв ви е ника и от къде произлиза?
И до днес, когато си спомняме с моите приятели за произхода на моят ник, пада голям смях. Един летен ден се излежавахме на сянка и се чудехме как да се забавляваме мързелувайки. Тогава дойде един приятел и доведе племеника си и каза: „Сори, френдове, обаче днес трябва да гледам малкия!” Ние подскочихме от въодушевление – какво по-забавно от това, да казваме думи на малко дете и то да се опитва да ги повтаря. Когато дойде време да повтори моето име, детенцето се ухили като слънчице и каза: „Пламнито!” Всички бяхме толкова доволни и от този ден насам всички приятели ме наричат така.
3. Имате ли блог и кой е той, кажете нещо интересно относно създаването на блога си?
Моят блог е „Блог на Plamnito” – www.plamnito.blogspot.com Може би два месеца време се колебаех дали да го има или не, защото бяха изминали само 6 месеца откакто се занимавах с правене на картички и мислех, че не е добра идея да ангажирам хората със себе си. Между другото и днес понякога си го мисля това, особено когато се върна назад и видя неща, за които си казвам: „Това пък как можах да го направя, че и да го покажа.” Истината е че, ако не го бях направила нямаше да науча нещо и да придобия опит. В крайна сметка се пристраших да създам блогът си, защото имаше едно предизвикателство в блога на Картичкофуриите (който вече следях ежеседмично), което се казваше „Визитка ”( http://plamnito.blogspot.com/2011/09/blog-post_3040.html) и си казах: „Ето сега вече, когато имам визитка нещата стават сериозни.” И така се появи моето местенце!
4. Oт кога правите картички и как започнахте?
Започнах да правя своите картички преди три години и половина. Преминавах през труден период от животът си, а много исках да зарадвам една много скъпа за мен жена и започнах да ровя в Интернет, как да направим интересен подарък с подръчни материали. Тогава работех в офис и разбира се под ръка имах принтер и хартия. Ровейки попаднах на квилинг картички и разбира се веднага лапнах въдицата! И разбира се всичко е на английски език, но понеже аз съм упорита и не се отказвам, продължих и започнах да откривам момичета от България, които се занимават с квилинг и обасняват на чист майчин език как могат да се случат нещата, без големи инвестиции. Така попаднах на блога на Картичкофуриите и Мигито, и Юлия Андреева. След време за запознах и с други момичета и илюзията за „без пари” се изпари много бързо, но за мен вече нямаше значение, защото, аз бях убедена, че това е нещото с което искам да се занимавам.
Ето я първата ми картичка-
с много наивитет, но и днес ми става мило, когато гледам снимката и си я обичам като първо дете!
5. Какво ви носи хобито и как се отразява на ежедневието ви?
Хобито ми носи много положителни емоции, свързани с нови запознанства, срещи със стари и нови приятели, смислени разговори за идеи за декорации, дрехи, материи, празници. Както споменах, всички около мен са обвързани с идеята, че всичко може да се изработи и постоянно търсят, и предлагат идеи за нови и нови неща, а това ми помага да експериментирам и да откривам нови възможности.
Основно вечер се занимавам с правене на проекти, от което повечето ми снимки са на лампа и не са толкова ясни, но във светлата част на следващият ден вече са при притежателя си, а веднъж подарени трудно се снимат. Тези, от колежките ми, които са нетърпеливи да видят новите ми неща, чакат до към 23 часа, а на следващият ден са нетърпеливи да споделят впечатленията си, което ми действа ободряващо от една страна като ме мотивира, и от друга като ме събужда.
6. Имате ли любим/и материали и как и от къде си ги набавяте?
Понеже правя основно сгъвки и албумчета, а за тях трябва стабилен картон, намерих такъв при Юлето от Варна и се зареждам от нея, но има една закономерност, с която не мога да се преборя все още – винаги, когато пристигнат картоните и трябва да отида да си ги взема от куриера, вали дъжд – с изключение на няколко пъти.
В последната година купувам предимно дистес мастила и шаблони за рязане. Другият ми гъдел са дизайнерските хартии, и вече мога да се похваля, че режа с замах, без да ми се къса сърцето. Установих за себе си, че най-лесният начин да прежалиш дизайнерските хартии е правенето на албуми. Пазарувам само от България, а също така различни момичета често ми правят подаръци от неща, които не ползват, за което съм им много благодарна!
7. Предпочитаният от вас стил и техника на правене на картички?
За предпочитан стил може би мога да определя „мой стил” тъй като ежедневно преглеждам стотици картички и от всеки вземам по нещо като идея, а вече се познаваме толкова добре, че от пръв поглед си разпознаваме коя картичка на кого е. Обичам да използвам печати, а в последно време се цапам често с дистрес мастилата. Най-вече си обичам сгъвките, защото те са един безкраен океан от възможности за работа и приятно изненадващи подаръци!
8. Какво време отделяте на хобито си и ако имахте повече време какво бихте направили ?
Определено отделям много време за хобито си, като в това включвам и моментите, когато ме накаца музата без значение на кое място и по кое време, и изваждам тефтера или блокчето с лепящи бележки и започвам да чертая, рисувам, описвам. След време ми е много забавно, защото все се чудя това какво е. Ако имах повече време бих понаправила определено количество картички, кутийки и албумчета, в които да реализирам идеите от папка „Проекти в изчакване”, които да са ми налични за спешни случаи, тъй като за сега при мен не остава нищо.
9. Разкажете за своята първа картичка и ако искате можете да я покажете.
Първата ми картичка, направих за денят на влюбените точно преди три и половина години. Вдидях един дигитален колаж в Интернет и реших да предизвикам себе си и да ги направя реален. С подръчните хартии на работа се получи картичка в стил „Ръчен труд за 2-ри клас” и получателят й се смя много в продължение на дни. Аз все още и се смея! Тя ми е за пример за показване, за това как не се прави картичка, но тогава така ми дойде и така я направих.
10. Картичката, която считате за най-хубава, заредена с най-много емоции, значеща най-много за вас. Кога и по какъв повод я направихте? Покажете я ако желаете
Всичките ми картички са хубави и си ги обичам, защото са направени за определени хора. Нямам картичка, която да съм направила ей,така, затова във всяка една влагам обичта си и старанието да зарадвам човека.
Поради тази причина нямам еднакви картички, винаги има нещо ново и лично за всеки. Дори и да реша да използвам някоя идея или техника винаги я свързвам с опредлен човек и докато работя си мисля за него/нея и след като завърша проекта, си го получава. Преди броени дни една приятелка беше много приятно изненадана, защото получи албум-сгъвка със свои снимки, без дори да е мислила да си поръчва.
10a. Картичката, която изработих най-трудно. Коя беше и по какъв повод?
Картичката, която изработих най-трудно или по-точно тежко, беше „35+” – две картички в едно.
Не е нещо сложно за изработване – любимите ми сгъвки. Дори за първи път направих цветова комбинация лилаво и розово с огромно желание и вложих цялата си любов. С моята приятелка сме родени на една дата и от 15 години винаги празнуваме заедно. Този рожден ден обаче беше по-различен, защото видяхме грозното лице на тежката диагноза. Слава на Бога днес и двете сме по-здрави от всякога! Тогава за пътви път поисках да проявя малко егоизъм и да изработя нещо за двете: любимите й цветове лилаво и розово, и моите сгъвки. Най-доброто, което успях да измисля беше две картички в едно!
11. Вашето мнение за КФ и въобще какво значи блога за вас и какво бихте ни пожелали (по желание)?
Блогът на Картичкофуриите изигра голяма роля в оформянето ми като име и присъствие във БГ крафт пространството и го твърдя с особенна гордост, защото ми даде смелостта да започна своят блог, който след един месец става на 3 години и тук намерих много приятели, които продължават да ме подкрепят и насърчават да се чувствам полезна и вдъхновена от истинското приятелство и човечност у хората. Само един работещ с ръцете си човек може да оцени подобаващо труда на другия и да му подаде ръка за продължи да се развива!
Желая Ви преди всичко да сте здрави, след това обичащи и даващи, а вдъхновението ще дойде само, защото то търси щедри сърца, за да ги възнагради с радост от споделянето!

петък, 15 август 2014 г.

АТВ - Аrtist Trading Block - Steampunk

Тази седмица се случи да правя основно кубчета - в следващите публикации ще разберете за какво става въпрос. Но когато видях новото предизвикателство при Мър-Мяу Забавлятелство Тридесет и четвърто: "Картичка или Блокче...", подскочих от раост, защото тъкмо се бях затъжила, че от известно време се въртя в една спирала, която хем ми е интересна, хем не ми е тръпкаво от нови предизвикателства.
Какво представялява АТВ? Основно това са кубчета, които са декорирани в различни техники и стилове. Според мен и те както АТС-та могат да служат за визитна картичка, но най-вече за ефектен подарък! Разгледах много снимки в Интернет и за себе си реших да ползвам ето тези размери и начин на изработка:
За целта използвах тънък кашон, който изрязах със съответните размери в инчове и биговах:
За тази публикация използвах рзмери 3"/10" и 2"/7", като изрязах по две картончета.
Изобщо нищо не разбирам от Steampunk и зъбчатите колелца ми свършиха, но реших да заложа едно блокче дизайнерски хартии, брадс и епоксидна смола.
Сглобяването става много лесно и бързо.
Могат да се ползват за кутийки за малки подаръчета.

Могат да се слагат една в друга, за по-лесно съхранение.
Ето и завършеният вариант на моите първи АТВ!!!

неделя, 10 август 2014 г.

две сърца в едно

Това е албумът, който мина през три размера и четири декорации, докато съвсем скорострелно получи този си вид. Но няма да Ви занимавам с това, тези вълнения се забравят, когато видиш доволният и благодарен поглед на получателя!
Исках да съчетая дизайнерски хартии, шаблон за рязане и бордюрен пънч и мисля, че се получи.
Размерът е 21/21 см, с 12 страници и 6 разделителя, декорирани с диз. хартия, за много семейни снимки.
Пожеланието ми към моите приятели е: Всичките им дни да бъдат изпълнени с радостта, която произлиза когато двама души живеят в едно!

вторник, 5 август 2014 г.

сватбена картичка в 3D плик

Понеже няколко момичета ме попитаха дали правя 3D пликове с моята Multiboard дъска и лично не съм доволна от начинът по-който им обяснявах в писмен вид, реших че е честно да покажа малко снимки.
Няколко пъти съм споменавала, че понеже квилинг картичките, които правя не се побират в пощенски плик и за да имам по-представителна опаковка при подаряването им изработвам кутийки и затова днес направих една съвсем семпла картичка, за да ви покажа плик специално изработен за нея, която ще подаря на едни младоженци - мои приятели.
Ето и картичката с плика:
Картичката я измислих днес в следобедната почивка на работа и ми отне точно 10 минути, за да я направя. След това взех едно парче картон, което след известно мерене и въртене ми се стори достатъчно голямо за целта. Отново споменавам, че ми е много трудно да определям точни размери, тъй като работя на око и ползвам линията само за да изправя формите. поставям картичката в средата и отбелязвам очертаноята й като отпускам 2-3 мм. След което след всяка белязка отбелязвам още 1 см за дълбочина на плика, тъй като панделката изпъква 1 см. След което всички белязки с помощта на линията ги проследявам до ръбовете на картона.

На едната широка страна правя следваща белязка на 1 см и на ръба на картона една за среда на капака.
И тук вече се появява дъската, която счупих наскоро, но една добра фея реши да ми изпрати своята, за което съм й безкрайно благодарна! Веси, благодаря ти от цялото си сърце!
Понеже картона излиза от краищата на дъската, започва най-пипкавата част! Първо биговам белязките по ръба и леко, и внимателно с повдигане на картона, напипване и залягане от моя страна, и "гледане отдолу" (както казваме на работа) започвам да чертая по дължина. Обикновено слагам много белязки по дължината, но за да не Ви обърквам сега си ги представям. :)
Със тясната страна на картона е лесно!
След това изрязвам излишните парчета, като оставям 2 ушета на капака, на който сложих допълнителните белязки от 1 см. Тези ушета ще ги залепя за стабилност на кутията.
Биговала съм всички сгъвки и дойде момента на капака с белязките. Тук ги биговах, за да Ви покажа как нагласям диагонали върху дъската, но Вие може направо да изрежете картона.
И тук съм пропуснала да снимам... Изрязаният капак похлюпвам върху двата средни и отбелязвам къде се пресичат и изрязвам поднаклон каквато е формата при стандартните пликове. Тази част на средните капаци, която остава под похлюпването не я режа. Тук се вижда и този допълнителен 1 см по края на капака, който ще послужи за залепяне.
Залепям ушенцата за средните капаци, залепям похлюпващият капак върху тях и стърчащото ъгълче прегъвам и залепям навътре в плика. И понеже горното капаче се получи малко тясно, само заоблих ъглите с пънч.
Пликът е готов и картичката е намъдрена вътре в него, защото той е правен специално за нея. Изработването на картичката и плика, и снимането ми отнеха точно 1 час.

А това е лицето на плика.

Р.Р. След като прегледах снимките се замислих защо ли не сложих малко перлички върху картичката?! Но още не съм решила дали да дейкорирам плика и затова ще оставя за по-после съдбата им.
Толкова от мен, дано да съм Ви била полезна! Ако нещо не е станало ясно поне вече имам снимки!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...